Gołąbki drobiowo-wieprzowe z dodatkiem kaszy gryczanej, to niskokaloryczne, lekkostrawne i tradycyjne danie. To moje pierwsze gołąbki, które mimo licznych modyfikacji (kasza zamiast ryżu, dodatek mięsa z piersi kurczaka, brak sosu zagęszczonego mąką), wyszły pyszne!
Składniki:
- 1kg mielonego mięsa (400g piersi z kurczaka i 600g łopatki wieprzowej)
- 1 cebula
- 2 małe marchewki
- 100g kaszy gryczanej
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 główka białej kapusty
- 2 kartoniki pomidorów (ok 700g)
- 30g masła
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 ząbki czosnku
- opcjonalnie kostka rosołowa bio (np. z rossmana)
Przygotowanie:
- Ugotować kaszę gryczaną. Odstawić.
- Ostrożnie wyciąć głąb kapusty. Gotować w dużym garnku ok. 10-15 minut od strony głąba i 5-7 minut z drugiej strony. Odstawić.
- Marchew zetrzeć na drobnych oczkach. Cebulę dokładnie posiekać.
- Do mięsa dodać posiekane warzywa, kaszę gryczaną i przyprawy. Dokładnie wyrobić masę ręcznie.
- Kapustę rozebrać z liści. Usunąć z nich zgrubienia.
- Dno garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty (np. porwanymi, lub najmniejszymi z wnętrza kapusty).
- Na liść nakładać 2 solidne łyżki masy (można też wcześniej uformować kotlety) i zawijać jak krokiety – założyć liść na mięso z jednej strony, następnie boki – gołąbki należy zwijać jak najciaśniej i układać ściśle w garnku, łączeniem do dołu.
- W międzyczasie w innym garnku zagotować 1,5l bulionu (może być z bio kostki, ale może być też woda; jeśli używasz wody, dodaj sól), dodać pomidory, oregano, czosnek, kurkumę, masło. Zagotować.
- Powstałym bulionem zalać gołąbki. Gotować ok 1-1,5 godziny na małym ogniu pod przykryciem.
- Opcjonalnie: można zrobić sos; pomidorowy bulion z gotowania gołąbków przelać do innego garnka, dodać 1-2 łyżki mąki, gotować przez ok. 10-15 minut.
Kaloryczność: 1 porcja zawiera 253 kalorie, 18g białka, 20g węglowodanów, 13g tłuszczu.
Tagi: dietetyczne gołąbki, dietetyczne przepisy, domowe przepisy, fit gołąbki, jak zrobić gołąbki, przepis na gołąbki, przepisy dietetyka