Składniki:
- 150g ryżu do risotto
- 2 małe upieczone buraki (lub 1 większy) – buraki pieczemy 50-90 minut (w zależności od wielkości) w 180-200 stopniach
- 1 czerwona cebula
- 100ml białego wina (chociaż ja wyjątkowo użyłam 50 ml nalewki malinowej)
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 30ml śmietanki 30% lub 1 łyżka masła
- 60g gorgonzoli (lub sera z niebieską pleśnią, sprawdzi się też feta lub parmezan)
- 10g płatków migdałowych lub orzechów włoskich
- 1l gorącego bulionu (może być z bio kostki, z np. Rossmana), opcjonalnie 1l gorącej wody
Przygotowanie:
- Rozgrzać masło na patelni. Zeszklić cebulę z tymiankiem i cukrem.
- Dodać ryż. Przesmażyć, aż stanie się szklisty.
- Dodać wino. Poczekać aż trochę odparuje.
- Dodać chochlę gorącego bulionu (lub wody). Poczekać, aż ryż wchłonie większość bulionu. Czynność powtarzać przez kolejne 20-25 minut.
- 5 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone buraki.
- Ugotowane risotto wymieszać ze śmietanką (lub masłem), doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pokruszony ser.
- Podawać z lampką białego wina i prażonymi orzechami włoskimi.
Kaloryczność: 1 porcja zawiera 600 kalorii, 14g białka, 75g węglowodanów, 26g tłuszczu.
Tagi: blog dietetyka, blog kulinarny, jak zrobić risotto, pieczony burak, przepis na risotto, przepis z pieczonymi burakami, przepisy dietetyka, risotto z pieczonymi burakami, zdrowe odżywianie