Kultowe ciasto fasolowe bez mąki – bardzo zbliżone w smaku do brownie, jest wilgotne i mięciutkie. Chyba każda blogerka ma swoją ulubioną wersję tego przepisu. Moja jest z oliwą i większą ilością jajek.
Ciacho nie zawiera glutenu, ani mleka, zatem jest idealne dla alergików. I co najlepsze – jego wykonanie jest ekspresowe.
Składniki (1 mała keksówka):
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 4 jajka (lub 3 duże)
– 1/3 szklanki oliwy
– ½ szklanki cukru/ksylitolu
– ½ szklanki kakao
– 1 łyżeczka sody
– dowolne dodatki – orzechy, kawałki gorzkiej czekolady, suszone owoce, jagody, borówki
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki blendujemy.
- Keksówkę wykładamy papierem i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Uwaga – ciasto może się wydawać zbyt miękkie w środku, jednak jeśli patyczek będzie suchy to znaczy, że ciasto się upiekło.
Odstawić ciasto do ostygnięcia. Najlepiej upiec je wieczorem i studzić całą noc.
Na zdjęciu brownie podane jest z musem jagodowym – 2 garście jagód zmiksowane z połową banana.